X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Sanal Tur Nedir?

AnasayfaYazılarWeb YazılımSanal Tur Nedir?

Sanal Tur, herhangi bir ortam veya ürünün tümüyle incelenmesine olanak sunan, video ve fotoğraflar yardımıyla geliştirilen sanal ortamlardır. Gerçekçi bir deneyimin elde edilmesi için sanal turlar oluşturulurken müzik, ses efektleri vb. birçok elemandan faydalanılmaktadır. Sanal turlarda hedef ne olursa olsun asıl amaç kullanıcıya ortamın içindeymiş gibi hareket edebilme ve inceleme şansı sunabilmektir.

Hazırlanan sanal turlar sayesinde kullanıcılar bilgisayarlarının fare ve klavyeleri yardımıyla bir ortamın içerisindeymiş gibi hissedip, tüm ortamı diledikleri gibi detaylı olarak inceleyebilirler. Standart bir video yerine sanal turların tercih edilmesi kullanıcılara daha çok inceleme yapma şansı sunar. Standart videolu tanıtımların yerine sanal turların sunulması kullanıcılar için birçok sorunu çözümleme aşamasında da kullanılabilir. Örneğin; bir üniversite hazırladığı 360 dereceli sanal tur sayesinde öğrencilerine önceden ortamı keşfetme şansı sunabilir. Bu sayede öğrenciler tercihlerini yapmadan önce okulun yapısı hakkında bizzat bilgi sahibi olabilir ve üniversitenin olduğu şehre gitmelerine gerek kalmaksızın okulu deneyimleyebilirler.

Sanal Tur Nasıl Yapılır?

Sanal turlar oluştururken tercih edilebilecek birçok farklı metodun varlığından bahsedebiliriz. Panorama çekimlerinin aksine eğer üç boyutlu bir sanal tur hazırlamak istiyorsanız çok daha kaliteli ekipmanlarınız ve iyi bir video editörünüz olması gerekir. Kaliteli sanal turların büyük bir kısmı 360 derece açıyla çekim yapabilen kameralar yardımıyla çekilmektedir. Çekilen videoların işlenmesi ve yazılımsal olarak istenen hale getirilmesi işleminin de yine oldukça zorlu olduğundan bahsedebiliriz.

Tüm bu ihtiyaçların hepsini yalnızca tek bir sanal tur için bir araya getirmek büyük bir maliyete neden olacağı için genellikle firmalar ve kişiler sanal tur servisi sunan işletmeleri tercih ederek bu ihtiyaçlarını çözüme kavuşturabiliyor. Sanal turlar meydana getirilirken, kullanıcıya üst düzey deneyim sunulması için her alan için ayrı çekimlerin yapılması ve bunların doğru şekilde işlenmesi gerekiyor. Her birinin ayrı ayrı ve başlı başlına ciddi işlemler olacağını düşünecek olursak sanal turun oldukça büyük bir iş yükü olduğunu söyleyebiliriz.

Sanal turlarda ziyaretler gerçekleştirmek kullanıcılar için üst düzey bir deneyim demek olsa da tam olarak üç boyutlu bir deneyimden bahsetmemiz mümkün değildir. Netice itibariyle kullanıcılar sanal üç boyutlu bir ortam içerisinde gezintilerini gerçekleştirmektedir, yani üç boyut yalnızca sanal olarak üç boyuttu ve esasen 360 derece olarak nitelendirilen sanal turların büyük bölümü 2D’dir. 360 derecelik sanal turların asıl öne çıkan özelliği içerisinde bulunduğunuz mekanı tüm köşelerine kadar baştan aşağıya yani 360 derecede inceleyebiliyor olmanızdır.

Sanal turların kullanıldığı başlıca alanlar;

Gerçekte var olan bir mekanı karşılaştırmak
Bir yeri sanal olarak ziyaret etmek.
Eğitim sektörü
Eğlence sektörü
Rekreasyon
Reklamlar
3D Sanal Tur

3D Sanal Tur, 360 derecelik açıyla gerçekleştirilen sanal turlara ekstradan bir boyutun daha kazandırılmış olmasıdır. Yaygın olarak düşünülenlerin aksine 3D sanal turlar ile 360 derecelik sanal turlar ayrı tur şekli değildir. 3D sanal turlarla normal gözle inceleyeceğimiz ve görüntülemek için 3D gözlüklere ihtiyaç duyacağımız turlardır. 360 dereceli sanal turlar zaten ortamın gerçekçiliğini en üst düzeyde tutmayı başarırken bir de 3D olarak bu tip turların desteklenmesi ortamın gerçekçiliğinin ziyaretçi tarafından hissedilmesi açısından oldukça önemlidir.

Daha çok detayın yer alıyor olması ve gerçekçiliğin arttırılması kullanıcılar açısından büyük bir avantajken sanal turu hazırlatacak ve hazırlayacak kişiler açısından daha çok iş yükü ve dolayısıyla maliyet demektir. 360 derece turlar için zaten büyük bir iş yükünün harcanması gerekiyorken, 3D sanal turlar meydana getirilirken daha çok iş yükünün sarf edilmesi ve hazırlanan grafiklerin render edilmesi gerekmektedir.


Top